Categorieën
Geen categorie

Geslachtsbepaling

Bij een groot aantal vogelsoorten zijn er geen duidelijke uiterlijke geslachtsgebonden kenmerken, waardoor het geslacht van een individuele vogel niet meteen duidelijk is. Een DNA-analyse aan de hand van veren is in een dergelijk geval een hele snelle en eenvoudige methode om het geslacht van de vogel te weten te komen. Gendika heeft al bijna 20 jaar ervaring met vogelgeslachtsbepalingen aan de hand van DNA uit veren. Met een uiterst gevoelige en zeer betrouwbare techniek kan het specifieke stukje DNA op de geslachtschromosomen van vogels worden aangetoond waarin mannelijke (ZZ) en vrouwelijke (ZW) vogels van elkaar verschillen. Met deze methode kan bij Gendika het geslacht van ALLE vogelsoorten worden vastgesteld.
VOORDELEN VAN GESLACHTSBEPALING AAN DE HAND VAN DNA UIT VEREN:

• De DNA-analyse kan worden uitgevoerd aan veren, waardoor monstername kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een dierenarts.
• De vogel hoeft (in tegenstelling tot endoscopisch onderzoek) niet vervoerd te worden en niet onder narcose worden gebracht, wat tot aanzienlijk minder stress leidt bij de vogel.
• De analyse is onafhankelijk van de leeftijd van de vogel, zelfs het ei waaruit de vogel gekomen is kan fungeren als monstermateriaal voor de geslachtsbepaling

‘’Voorster Vogelvrienden’’ biedt voor haar leden de mogelijkheid om tegen een gereduceerd bedrag een DNA test te laten uitvoeren.
Wilt u als lid gebruik maken van deze service dan kunt u contact opnemen met Henk Gerrits, hij als coördinator zorgt ervoor dat u een aanvraag formulier en de benodigde zakjes voor het versturen van veren in bezit krijgt. Hij vertelt u ook hoe de betaling in zijn werk gaat.
Na het versturen van de DNA tets, duurt het meestal een paar dagen voordat u de uitslag krijgt. Het belangrijkste wat u ontvangt is een DNA certificaat van de desbetreffende te testen vogel, hiermee kunt u uw vogel aantoonbaar verkopen als man of pop, of uiteraard aanhouden voor uw eigenbestand.

Dus beste vogelliefhebbers, wanneer u het geslacht van uw vogels goed in beeld wilt hebben maak gebruik van deze service. (alleen voor leden Voorster Vogelvrienden).

Ook bestaat de mogelijkheid om,
DETECTIE VAN ZIEKTEVERWEKKERS
Gendika voert analyses uit waarbij de aanwezigheid van onderstaande ziekteverwekkers in vogels kan worden aangetoond.

Of
VERWANTSCHAPSONDERZOEK
Zie hiervoor de site van Gendika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *